Vlada Jugovic 1100x642 - ДР ВЛАДИМИР ЈУГОВИЋ: ВАКЦИНАЦИЈА ЈЕ НАЈЕФИКАСНИЈЕ СРЕДСТВО БОРБЕ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ ТРАКА

ДР ВЛАДИМИР ЈУГОВИЋ: ВАКЦИНАЦИЈА ЈЕ НАЈЕФИКАСНИЈЕ СРЕДСТВО БОРБЕ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА

pin - ДР ВЛАДИМИР ЈУГОВИЋ: ВАКЦИНАЦИЈА ЈЕ НАЈЕФИКАСНИЈЕ СРЕДСТВО БОРБЕ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА

На основу досадашњег тока актуелне пандемије  стручњаци Светске здравствене организације упозоравају да је нереално очекивати  њен завршетак током 2021. године.  С обзиром на невеселе прогнозе  о тренду кретања и  последичном утицају пандемије на јавно здравље, о значају вакцинације за спречавање инфекције изазване вирусом SARS CoV2, току и прогнозама лечења оболелих, своје мишљење изнео је др Владимир Југовић, специјалиста  клиничке фармакологије са вишедецинијским стажом у Служби анестезије са реаниматологијом у ОБ Шабац.

Иначе, стручњак из области клиничке фармакологије бави се утицајем лекова на организам, њиховом применом и дозирањем, поготову у случајевима лечења животно најугроженијих пацијената.

Др Југовић о значају вакцинације против ковид инфекције у први план истиче:

-Морамо да створимо колективни имунитет. Прва цифра која је помињана за постизање колективног имунитета је 70% популације, што би значило да је у Србији неопходно да имунитет има око 4 милиона људи, или вакцинацијом или након прележане болести. Сада се препоручена цифра повећала на 80%, чак и 90%. Последњег дана марта у Србији смо имали милионитог пацијента који је примио другу дозу вакцине. Сада не смемо да станемо.

-Почетком фебруара Србија је била друга у Европи по броју вакцинисаних особа у односу на укупан број становника. То је изванредан резултат, али морамо да идемо даље, да  чим пре достигнемо цифру од 2 милиона ревакцинисаних и наставимо даље.

Колико је време пресудно у току масовне имунизације, др Југовић подсећа:

-Истраживачи су радили заиста брзо. За непуних годину дана развијене су вакцине које су безбедне и делотворне. То је невероватан успех. Тако и појединац мора на то да гледа. Што је имунизација бржа, резултати су бољи. До имунитета се долази релативно споро. Све вакцине на нашем тржишту се примењују у две дозе. Неопходно је да од ревакцинације прође барем 10-15 дана да би се успоставио стабилан имунитет, односно, бар месец дана од почетка имунизације.

-Појединац у мору информација и дезинформација мора да донесе одлуку да се вакцинише док је потпуно здрав. Свака особа са пуним имунитетом једноставно оставља вирусу мање простора за кретање, мутацију… тако се вирус сузбија и гаси.

О току вакцинације у другим државама, др Југовић  издваја Израел који је брзом реакцијом решио проблеме изазване пандемијом:

-Такође, Велика Британија и САД улазе у зону колективног имунитета са ускоро  оствареним примарним циљевима од 70%  имуног становништва.  Тако може и Србија.

Посебно смо се осврнули на евентуалне контраиндикације вакцинације специфичних и угрожених пацијената. Ту се, пре свега, мисли на пацијентe са системским и аутоимуним болестима, онколошкe пацијентe, срчане и бубрежне болеснике, труднице и дојиље, особе са компромитованим имуним системом, особе са тешкоћама у развоју, као и HIV позитивне пацијенте  и сл.

-Европска комисија саветује да се вакцинишу све особе старије од 16 година – то је препорука стручног регулаторног тела. Код неких од наведених субпопулација може да се јави проблем у вези са вакцинама, али само у смислу неразвијања толиког имунитета као код здравих особа. Овде је реч о имунодефицијентним пацијентима. Али, вакцинацијa се свакако препоручује, чак је и приоритет. Код свих ових група би сама болест имала разорнији ток и лошије прогнозе.

-Једина контраиндикација за вакцинацију је алергијска реакција на прву дозу вакцине. И само то. Теже алергијске реакције као што су гушење, падање у несвест, кожни осипи и драматичне реакције попут анафилактичког шока су контраиндиковане. Благе алергијске реакције треба пратити, али их је углавном могуће и игнорисати.

-У САД је регистрована и прва вакцина за децу млађу од 16 година. Све је више пацијената из педијатријске групе, зато је поново неопходно истаћи важност масовне вакцинације.  Трудноћа такође није контраиндикована.

На питање колико дуго траје имунитет након комплетне вакцинације, др Југовић одговара:

-Вакцина не даје трајан имунитет. Међутим, ово је нов моменат у медицини, ове је ентитет који се по свему разликује од других. Оно што је у овом моменту сигурно је да имунитет траје бар 8 месеци, могуће је и 2 године. Вакцина против Covid-19 ће, највероватније бити прилагођавана и можда ће у будућности имати сезонски карактер. Али то не би требало да представља сметњу.

О току лечења, терапијама и протоколима издваја:

-Ово је ситуација у којој не постоји ни један лек који има потврђену ефикасност против корона вируса. Протокол лечења издаје СЗО преко Министарства здравља и тај протокол је мање-више исти у свим земљама света.  Те препоруке су оквир, али је терапију неопходно индивидуализовати, лекари стално одмеравају однос корист-ризик.  Вакцинацијом избегавамо ситуацију да се уопште лечимо, на првом месту.

-Назирала се апокалиптична могућност да током пандемије Covid-19 присуствујемо сценама као из филмова. Постоје опште мере којих се треба придржавати, али вакцине су специфичне и усмерене само на један циљ. При томе, вакцине покривају више сојева вируса, па је сјајна вест да не би требао бити пробијен имунитет стечен вакцинацијом. Све вакцине доступне у Србији имају високу ефикасност и безбедност.

Др Југовић посебно истиче и фантастичну организацију вакциналних пунктова и ангажованост и посвећеност медицинског особља.

За крај наводи да је потребно избећи замку полемике која вакцина је најбоља, која је колико добра и сличне дилеме.

-На стручним састанцима се дискутује о принципима рада вакцина, али то за пацијенте заиста није битно. Битно је бити одговоран,  заштите себе и своју околину.

  • Савет је једноставан:  ВАКЦИНИШИ СЕ!
  • (Извор:bolnica015.org.rs, фото:bolnica015.org.rs

Related Images: